IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Hamarosan telefonnal is készíthetnek ultrahangos képet a kismamák

2018. május 24. 15:01 - Israeli Embassy

A modern technológiának köszönhetően életünk legszebb pillanatai közé tartozik, amikor megpillantjuk leendő gyermekünk ultrahangos képét. Sokat várunk rá, az örömünk pedig határtalan, amikor a legapróbb információt is megtudjuk az orvosunktól. Egy izraeli startup vállalat egy olyan eszközt kíván piacra dobni, amely még teljesebbé teszi ezt az élményt.

A PulseNmore egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely egy okostelefon segítségével képes ultrahangos képet készíteni a magzatról. Az eszköz bármilyen okostelefonhoz csatlakoztatható, a képet pedig elküldhetjük a családtagjainknak és a kezelő orvosunknak is további vizsgálatok céljából.

pulsenmore_ultrahang_telefonnal.png

A PulseNmore eszköze forradalmasíthatja az ultrahang vizsgálatokat, főleg a gyakoriság terén. Ha a kismama bármilyen problémát észlel, akkor elég csak a hasára tenni a készüléket, és hívni az orvost, aki azonnal látni, fogja, hogy minden rendben van-e, vagy netán azonnali segítségre van szükség. Egy eszközzel 25 képet lehet készíteni. Fontos, hogy az eszköz nem ultrahang, és nem is helyettesíti a vizsgálatokat, hanem csak kiegészítheti azokat.

Az eszköz akkor lesz kapható, ha megkapja a már kérelmezett forgalmazási engedélyeket. Várhatón 700 sékelbe (190 dollár) kerül majd.

Szólj hozzá!

Milyen biztonsági és etikai kérdések merülnek fel az önvezető autók esetén?

2018. május 17. 14:26 - Israeli Embassy

A jeruzsálemi székhelyű Mobileye és anyavállalata, az Intel januárban mutatta be az önvezető autóját. A 12 kamerával és szenzorral felszerelt jármű képes arra, hogy teljesen egyedül közlekedjen a forgalomban.

A Mobileye nemrégiben kezdte meg önvezető autóinak tesztelését az autópályán Jeruzsálem körül. A közúti próbaüzemet a jövő hónapban kiterjesztik Kaliforniára és Arizonára is – mondta a vállalat alapítója, professzor Amnon Shashua az Intel egyik rendezvényén. A jelenleg 35 autóból álló tesztflotta minden nap teljesen önállóan járja az utakat Jeruzsálem körül – tette hozzá. A gyalogosok biztonsága érdekében a Mobileye nem reklámozza az önvezető autók tesztelését, mert szeretnék elkerülni, hogy valaki pusztán kíváncsiságból az autók elé ugorjon.

mobileye_speed_limit_recognized.jpeg

Az önvezető autók technológiája évek óta „készen van”, de a biztonságos közlekedés érdekében még számos teendő van. Jogszabályokat kell hozni, harmonizálni kell a jelenlegi KRESZ szabályokat és az önvezető autók algoritmusát, a gyártóknak pedig meg kell határozniuk a biztonság paramétereit.

De vajon mit jelent a biztonság az önvezető autók és a benne ülő emberek esetén? Mivel az emberek és a gépek máshogy érzékelnek helyzeteket, a gépek a kiszámíthatóságuk és pontosságuk miatt olyan manővereket is képesek végrehajtani, amelyeket egy ember nem. Vagy azért, mert nem hiszi, hogy lehetséges, vagy azért, mert fél megtenni, vagy egyszerűen csak ő nem tudja végrehajtani technikailag. Van, aki be tud parkolni egy kis helyre, és van, aki nem. A gépnek viszont biztosan menni fog.

mobileye_adas.jpg

A robotok, jelen esetben az önvezető autók viselkedését matematikai alapú algoritmusok határozzák meg. Azt teszik, amit beléjük programoznak. Az algoritmusoknak viszont nemcsak technikai leírásokat, hanem jogszabályokat is követniük kell. Sőt, időnként etikai kérdések is előjönnek. Ezeket a szabályokat a jogalkotóknak és az autógyártóknak közösen kell meghatározniuk. Jogszabályi szinten kell rendezni, hogy ha egy baleset történik az algoritmus rossz beállítása miatt, akkor ki lesz a hibás. Valószínűleg a szoftverfejlesztő. Ha viszont ugyanez a baleset nem egyértelmű jogszabályok miatt következik be, akkor a gyártók nem vonhatóak felelősségre. Vagy képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor egy gyalogos váratlanul megjelenik az úton. Mit csináljon az autó? Üsse el a gyalogost, adott esetben ezzel megmentve a benne ülő emberi életet? Vagy térjen le az útról, és tudatosan kockáztassa az utas életét, viszont biztosan elkerülje a gyalogost? Vajon az emberek hány ilyen balesetet tudnak tolerálni éves szinten? Egyáltalán, létezik-e ilyen szám?

mobileye_lane-departure-warning-systems.jpg

A Mobileye a „Responsibility – Sensitive Safety” tanulmányában foglalta össze ezeket a kérdéseket, és adta meg rá a vállalat válaszát. Amnon Shashua szerint az algoritmusokat a lehető legpraktikusabb módon kell meghatározni, távol tartva a végtelenül komplex filozófiai és etikai kérdéseket.

 

Szólj hozzá!

Kiberbiztonsági körkép

2018. május 09. 14:43 - Israeli Embassy

Izrael kiberbiztonsági nagyhatalom. Szakemberei a legádázabb hekkerekkel is sikeresen veszik fel a harcot. Nemrégiben az került a hírekbe, hogy a világszerte komoly károkat okozó Petya nevű zsarolóvírust blokkolták a Cybereason munkatársai. Más országokhoz képest Izrael sokkal hamarabb kialakította a kiberbiztonsági intézményrendszerét, mivel napi szinten néz szembe katonai és civil kihívásokkal. Bankokat, pénzügyi intézményeket, közszolgáltató vállalatokat gyakran érnek ellenséges támadások, ezért Izrael igyekszik ezeket nemcsak kivédeni, hanem technikailag is megelőzni piacot.  

cyber-israel-capital.jpg

A New York-i székhelyű CB Insights a legfrissebb tanulmányában összegyűjtötte azt a 29 kiberbiztonsági céget, amelyek az iparágat alakítják a jövőben. Ezek között hat izraeli is van: BioCatch, Cylus,  D-ID, Aqua Security, Ironscales, Minerva Labs. A tanulmány szerint Izraelben történt a második legtöbb üzletkötés a kiberbiztonság területén az elmúlt években. Csak az USA-ban volt több, Nagy Britanniát viszont megelőzi. 2013-2017. között a világ összes kiberbiztonsági üzletének 7 százaléka izraeli cégekkel köttetett meg. Más adatok szerint 2017-ben Izraelben 60 kiberbiztonsági startup alakult, ami ugyan kevesebb, mint egy évvel korábban, de az induló vállalatok több tőkében részesültek. Ezt az mutatja, hogy az iparág a fejlődésnek egy magasabb fázisába lépett, a kezdő cégek érett vállalkozásokká váltak. Tavaly a tőzsdei bevezetéseket leszámítva a cégértékesítések értéke közel 1,3 milliárd dollár volt. A tranzakciók átlagos értéke 130 millió dollár volt. A legismertebb tranzakciók:  a Fireglass-t és a Skycure a Symantec vásárolta meg. A Hexadite a Microsoft tulajdonába került. A LightCyber-t a Palo Alto Networks akvirálta. Az Argus Cyber Security új tulajdonosa pedig a Continental lett. A Forescout a NASDAQ-on került bevezetésre, ami 800 millió dollárt hozott.

cyber_nation_2017.jpg

A kiberbiztonsági trendek közül jelenleg a hálózati biztonság és a mobil biztonság a kiemelt területek. Az IoT (internet of things), azaz a dolgok internete is folyamatosan fejlődik. Ide tartoznak azok a területek, amelyek a mindennapjainkhoz kapcsolódnak: lakásaink „okos” védelme, az önvezető autók biztonsága, vagy pedig az orvosi eszközökhöz kapcsolódó IT megoldások.  

Az izraeli alapítású és budapesti székhelyű, autóipari szoftverfejlesztő NNG 2016-ban szerzett többségi tulajdonrészt az autók kibervédelmére specializálódott Arilou Cyber Security cégben. Izgalmas munkájukról az HBO egy riportfilmben számolt be. Megtekinthető itt.

cyber_week_2018.jpg

Izrael a szakemberképzésben is élen jár. Az egyetemi kurzusok ezen a téren is világhírűek. A tapasztaltabb szakemberek pedig konferenciákon találkozhatnak és tanulhatnak. A két legnagyobb ilyen esemény a Cyber Week és a HLS & Cyber 2018. Az utóbbi novemberben nyitja meg kapuit. A Cyber Week június 17-21. között kerül megrendezésre. Az eseményen Benjamin Netanjahu miniszterelnök köszöntőjét követően a szakma legjobbjai tartanak előadást a 8.000 részvevőnek, akik 60 országból érkeznek majd Tel-Avivba.

save_the_date_israel_hlscyber_2018_3.jpg

Szólj hozzá!

Hírek, érdekességek Izraelből

2018. május 03. 14:50 - Israeli Embassy

Új algoritmus leplezi le a nem valódi felhasználókat a közösségi médiában

Becslések szerint többszáz millió hamis felhasználói profil van a közösségi médiában. A Facebookon például 270 millió, a Twitteren pedig 48 millió.

facebook-fake-profile-1-1.jpg

A negevi Ben-Gurion Egyetem (BGU) és a seattlei Washington Egyetem kutatói ezek ellen hirdettek harcot. Egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely hatékonyan ismeri fel a gyakran rosszindulatú, időről időre automatikus posztokat generáló ál-profilokat (social bot). Az algoritmus azon a feltételezésen alapul, hogy a hamis profilok főleg olyan linkeket osztanak meg, amelyek valószínűtlennek tűnő weboldalakhoz vagy felhasználókhoz vezetnek. A módszer azt is kiszűri, hogy kik a véleményvezérek a közösségi médiában.

Az Alibaba alapítója Izraelben

Sztároknak kijáró fogadtatásban részesült Jack Ma. A világ legnagyobb online viszonteladói oldalának, az Alibabának az alapítója 35 üzlettársával látogatott Izraelbe. Találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Eli Cohen gazdasági miniszterrel is, mielőtt a Tel Aviv Egyetem tiszteletbeli doktori címmel tűntette ki.

jack_ma_netanyahu.jpg

Jack Ma és Benjamin Netanjahu jó ismerősként köszöntötték egymást. Egy évvel korábban Kínában szelfiztek.

Az üzletember decemberben jelentette be, hogy 15 milliárd dolláros kutató-fejlesztő központot indít ‘DAMO Academy’ néven Tel-Avivban. Ehhez egy izraeli startupot is felvásárolt. A Visualead egy pont nélküli (dot-less) QR kódot fejlesztett ki, amelyet az Alibaba Kínában használ.

Dorian Barak, az Indigo Global izraeli kockázati tőkebefektető vállalat társalapítója a Nocamels hírportálnak elmondta, hogy Jack Ma a kínai high-tech iparág arca, ezért látogatása valószínűleg a legfontosabb elismerése az izraeli technológiai ökoszisztémának a kínai üzletemberek körében.

Jack Manak és az Alibabának több izraeli high-tech cégben is van részesedése.

Tel-Aviv a világ 16. legzöldebb városa

A TravelBird legfrisebb tanulmánya a világ legzöldebb városairól a 16. helyre rangsorolta Tel-Avivot. A GreenCities 2018 index  a természeti és az emberek által alkotott környezetet egyaránt vizsgálta.  

Tel-Aviv 23 százaléka zöld felület és 13,5 százaléka mezőgazdasági terület. Kilencvenhat négyzetméter zöld felület, valamint 55 négyzetméter virágoskert, szőlőskert és kisbirtok is jut egy főre. A városban több mint 260 ezer fa található, négyzetméterenként körülbelül 5 ezer.

huldai_johnson_on_bike.jpg

Boris Johnson brit külügyminiszter is biciklire pattant Ron Huldai polgármesterrel Tel-Avivban

Az elmúlt években a városvezetés több környezetbarát programot indított. A legismertebb a Tel-O-Fun kerékpárbérlés és az autó megosztó rendszer. A leglátványosabb pedig a járdák melletti virág- és bokorültetés.

 

Szólj hozzá!

A startvonaltól a csúcstechnológiáig

2018. április 27. 12:10 - Israeli Embassy

Ma ünnepeljük Izrael függetlenségének 70. évfordulóját. Az ország büszke lehet arra, amit elért ennyi idő alatt, és optimizmussal tekinthet a jövőbe. Az izraeli gazdaság virágzik, bővülése gyorsabb, mint a legtöbb fejlett államé, a növekedési potenciál pedig még mindig magas. Izrael gazdasága mára a nemzetbiztonság és a stabilitás alapja.

A startvonalról induló ország számos krízisen esett át, amíg a globális csúcstechnológia egyik motorja lett.

A fejlődés alapja a folyamatos mozgás, a flexibilitás és a változások adaptálása. Ami hiányzott a természeti erőforrásokból, azt pótolta a humán tőke, az emberek kreativitása és eltökéltsége. Izrael nyolc és fél millió lakosa, magasan képzett munkaereje és alkalmazkodni képes irányelvei ösztönzik az innovációt, ami egy szilárd, nyitott és kiemelkedően integrált piacot hozott létre.

Napjainkban Izraelt startupnemzetként ismerik, a számok alapján többet jelent ez egy brandnél. A Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi rangsorában a 16. leginnovatívabb gazdaság. Izrael több céggel képviselteti magát a NASDAQ-on, mint bármelyik más ország Észak-Amerikán kívül. Izraelben található a legtöbb egy főre eső startup.

Több mint hatezer ilyen van, s ezek a legtöbb kockázati tőkét vonzzák az egész világon. Minden jelentős globális nagyvállalatnak van kutatás-fejlesztési központja az országban. A vállalkozási arány Izraelben a harmadik legmagasabb, és itt található a legtöbb nő és 55 év feletti a vállalkozók között.

Izrael legértékesebb kincse az emberek ötletgazdagsága. Az országban számos neves tudományos intézmény található. Az oktatás mélyen integrált érték és nemzeti prioritás. Az OECD-országok között Izrael a harmadik a lakossághoz viszonyított felsőfokú végzettségűek számában, s az ötödik legtöbbet költi oktatásra a GDP arányában. Komoly hagyománya van a tudományos kutatásnak.

Yossi Amrani nagykövet írása itt folytatódik. 

A cikk szerkesztett változata a Világgazdaság 2018. április 19-ei számában jelent meg nyomtatott formában. 

Szólj hozzá!

Izraeli innovációk egy-egy évtizedben

2018. április 25. 12:27 - Israeli Embassy

Izrael 70. születésnapja alkalmából, az OurCrowd összegyűjtötte azokat a technológiai innovációkat, amelyek jelentős hatást gyakoroltak egy-egy iparágra, amelyben Izrael vezető szerepet szerzett az elmúlt évtizedekben.

1950-es és 1960-as évek – vízgazdálkodás

Az évtized elején az izraeli Alexander Zarchin kifejlesztette az első sótalanítási nanotechnológiai eljárást, amelynek köszönhetően Izrael vezető szerepet szerzett az innovatív víztakarékos megoldások területén.

pm_levi_eshkol_visiting_desalination_plant_in_eilat_1964.jpg

Levi Eshkol miniszterelnök meglátogat egy sótalanító üzenet Eilatban, 1964

Napjainkban Izraeli vállalatok víztakarékos megoldásokat kínálnak a mezőgazdaság számára a világ minden táján, sőt még a levegőből is állítanak elő vizet.

1970-es évek – Orvostudományi technológiák

1972-ben Isaac Caplan professzor kifejlesztette a Sharplan CO2 Laser gépet a Jeruzsálemi Héber Egyetemen.

sharplan_co2_laser_system.png

Sharplan CO2 Laser System

Napjainkban Izrael akadémiai és startup bátorságának olyan csodálatos eredményei vannak, mint terápiák a rák kezelésére és robot vezérelt műtétek, amelyek még pontosabb beavatkozást tesznek lehetővé. Izrael vezető szerepet tölt be a digitális egészségügy és a mesterséges intelligencia (AI) területén. A Zebra Medical Vision például mesterséges intelligenciát felhasználva állít alternatívát a hagyományos radiológiai vizsgálatoknak mindössze egy dollárért.

1980-as évek – Légi-és űrtechnológia

Az első OFEQ műhold ünnepélyes elindításával 1988-ban, Izrael megerősítette elképzeléseit a légi-és az űrtechnológia területén.

ofeq5.jpeg

Az OFEQ-5 műhold föld körüli pályára állítása

Napjainkban Izrael kiválóan teljesít a hadi-és ipari csúcstechnológiában, a légierőnek gyártott sisakoktól kezdve a drónokig. Az NSLComm startup nano-műholdakat fejleszt a jobb kommunikáció érdekében.

1990-es évek – IT és kiberbiztonság 

Izrael a ’90-es években kezdte el felfedezni az Internet és a számítógépek adta lehetőségeket. Kifejlesztették az első azonnali üzenetküldést lehetővé tevő rendszert az ICQ-t és a pendrive-ot.

icq.jpg

Az ICQ 1996-ban már lehetővé tette az azonnali üzenetküldést

1993-ban alakult meg a Check Point vállalat, ami kikövezte az utat a következő évtized kiberbiztonsági boom-jához.

Napjainkban Izrael a kiberbiztonság legjelentősebb szereplője az egész világon. Olyan veszélyes kibertámadások ellen kínál IT megoldásokat, mint a WannaCry. Az izraeli startupok élenjárnak a kiberbiztonság határainak kiterjesztésében. A következő terület az önvezető autók kiberbiztonságának biztosítása.

2000-es évek – A számítógépek személyessé tétele

Az Intel 2004-ben vezette be a centrio microprocessort, ami Izraelt a chip piac vezető kutató-fejlesztőjévé tette. 2006-ban a Wix mindenki számára megkönnyítette, hogy saját honlapot készítsen. A Waze közösségi navigáció szolgáltatás 2008-ban indult. A vállalatot később a Google vásárolta fel egy milliárd dollárért.

wix-screenshot.png

A Wix mindenki számára elérhetővé tette a saját honlapot

Napjainkban az izraeli startupok még több lehetőséget kínálnak a felhasználóknak applikációk fejlesztésével.

2010s – Védelmi technológiák és önvezető járművek

A Vaskupola lehetővé teszi rövidtávú rakéták elfogását lakossági területek fölött. Mindez örökre megváltoztatta a lakosság védelmét.

mprest.jpg

A civil lakosság védelmétől az okos városokig

Napjainkban a Vaskupola szoftverfejlesztője, az mPrest elektromos hálózatokat biztosít New Yorktól Új Zélandig. Izraeli startupok a védelmi fejlesztéseket, például a drónokat a közbiztonság védelmére alakítják át, a számítógépes látás pedig az önvezető járműveket teszi biztonságosabbá az utakon.

 

Szólj hozzá!

Izraeli high-tech eredmények az elmúlt 20 évben

2018. április 18. 11:50 - Israeli Embassy

Izrael büszkeséggel tekinthet vissza teljesítményére az alapítása óta eltelt 70 évben. A gazdaság folyamatosan növekszik, a legprofitábilisabb szektor a high-tech. Az évforduló alkalmából érdemes áttekinteni a csúcstechnológia iparág legfontosabb eredményeit az elmúlt 20 évben.

Csúcstechnológiai cégek:16.000 alakult, jelenleg 8.000 működik. 

Cégértékesítések összértéke: 143 milliárd dollár.

Befektetett kockázati tőke: 20 milliárd dollár.

Külföldi kutató-fejlesztő központok száma: 365.

Izraeli akcelerátorok és inkubátorok száma: 356.

Nők száma a high-tech területen: 1.800 vállalkozó, akikből jelenleg 490 aktív vezérigazgatói vagy más vezető pozícióban.

Az 505 kiberbiztonsági cégbe 5,6 milliárd dollár befektetés érkezett.

Élettudományokkal 1.487 vállalat foglalkozik. Ők 13,5 milliárd dollár befektetésben részesültek.

hightech_achiements_in_20_years.jpg

Forrás: Israel Economic Mission to the West Coast

 

Szólj hozzá!

Gazdasági csoda 70 év alatt

2018. április 18. 10:05 - Israeli Embassy

Izrael megalapításának 70. évfordulóját ünnepeljük. Melyek voltak azok a mérföldkövek, amelyek kialakították a mai, modern Izraelt?

1950-as évek - Sivatagból otthon

1950s.jpg

Amikor a függetlenségi háború befejeződött, Izrael a startvonalról kezdett el egy nemzetet építeni. Nem volt egyszerű, az ország csaknem sivatag volt. Néhány természeti kincs ugyan megtalálható volt, ám még mindig folyamatban volt a felépülés egy pusztító háborúból. Ahogy újabb és újabb bevándorlók érkeztek és a munkanélküliség emelkedett, egyre inkább a jegyrendszerről és a megszorításról vált ismertté ez az évtized.

1950s2.jpg

Az 50-as évek végére Izrael lefektette az alapjait annak a kiemelkedően innovatív nemzetnek, amely ma is. Nagy lépést tett a telekommunikáció, a lakhatás, az útépítés, a villamoshálózat, sőt még a napenergia felhasználásának fejlesztésében is. Komoly előrelépés történt a mezőgazdaság területén és kulcsfontosságú volt a nehezen kezelhető föld öntözése. Izrael, ahol az első szupermarket csak 1958-ban nyílt meg, majdnem teljesen önellátó lett az élelmiszer-előállítás szinte valamennyi területén, kivéve a hús és gabonatermelést. Olyan innovációkat vezetett be, amelyek megváltoztatták a mezőgazdaságot és a tejtermelést.  

1960-as évek - Izrael elkezd kifelé tekinteni

1960s.jpg

A fellendülés és a diplomáciai kapcsolatok kiterjesztésének eredménye az volt, hogy Izrael egyre többféle saját terméket gyártott, és elkezdett a külpiacok felé tekinteni. Ebben az évtizedben kezdték használni a csepegtetős öntözést és a napenergiával működtetett turbinákat. Jelentős előrelépések történtek a vízgazdálkodás területén, amely a mezőgazdasági termelést is fellendítette. Megalakult a Chief Scientist (fő tudós) hivatala, amelynek feladata, hogy elősegítse a technológiai kreativitást a következő generációk számára.

1960s2.jpg

Ez volt az az időszak, amikor a kultúra is virágzásnak indult. Shai Agnon irodalmi Nobel-díjat kapott, az Israel TV pedig megkezdte a műsorszolgáltatást. Az Izrael Múzeum és a Batsheva Dance Company is ekkor alakult meg. Bár a fiatal ország biztonsága még mindig veszélyben volt, Izrael megkezdte ingyenesen felajánlani újdonsült tapasztalatát a fejlődő országoknak a nemzetközi fejlesztési ügynökségén, a MASHAV-on keresztül.

1970-as évek - Izrael felkerül a térképre

1970s.jpg

Nehéz évtized volt. A mészárlás a Müncheni Olimpián és a Yom Kippur háború pszichológiai sokk volt az ország számára. Az események megrázták a lelkeket. A gyorsan növekvő gazdaság leállt, az infláció szárnyalt. Ezek ellenére több kiemelkedő kulturális esemény is okot adott az ünneplésre: Izrael részt vett a futball világbajnokságon, a Maccabi Tel Aviv kosárlabdacsapata megnyerte az Európa Kupát. Miss Israel bekerült a Miss Univese szépségverseny döntősei közé, és Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

1970s2.jpg

Megkezdődött egy új bevándorlási hullám a volt Szovjetunió területéről. A lakosság száma jelentősen megnövekedett, átlépte a 3 milliót. A munkaerőpiacon még több magasan képzett szakember jelent meg. Új technológiákat fejlesztettek, és high-tech cégek, például az Intel, is gyökeret eresztettek Izraelben, lerakva az alapkövét a napjainkban is virágzó startup ökoszisztémának.

1980-as évek - A modern gazdaság kialakítása  

1980s.jpg

Növekedni kezdett az optimizmus. Sikerült stabilizálni a gazdaságot. Az intézkedések kikövezték az utat a 90-es évek gyors növekedéséhez, amely modellként szolgál más országok számára is.

1980s2.jpg

Az új nemzetközi légi járatok lehetővé tették, hogy az izraeliek többet utazzanak külföldre. Ez nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar és a borászat fejlődéséhez. A 80-as évek közepén a borászat nagy változáson ment keresztül. Izgalmas felfedezések történtek a mezőgazdaságban, az egészségügyben, a tudományban és a technológiában. Mindezek a pici Izraelt reflektorfénybe helyezték, mint az innováció nagy forrását.

1990-as évek - A startup nemzet születése  

1990s.jpg

A 90-es években indult el az a fejlődés a high-tech területén, amely egyrészt egy gyorsan növekvő kockázati tőke iparágat hozott létre, másrészt úttörő innovációkat jelentett. Ekkor került a piacra az első kiberbiztonsági védőfal, a Check Point Software, az azonnali üzenetküldést lehetővé tevő ICQ és a PillCam megemészthető diagnosztikai kamera.

1990s2.jpg

Az izraeliek ebben az évtizedben fejlesztették ki azt az életmentő kötést, amely a vérkeringéshez kapcsolódó vérzést is elállítja. Szintén izraeli találmány a kisbabák levegővételét monitorozó légzésfigyelő, egy „GPS” rendszer agysebészek számára, gyógyszer a Parkinson kórban szenvedőknek és orvosság a petefészekrák kezelésére. A 90-es évek végén alakult meg a Mobileye, amelynek nevéhez fűződik Izrael történetének legnagyobb cégértékesítése. Számítógépes látást biztosító rendszere többek között a vezető nélküli autózást teszi lehetővé, és a jövő önvezető autóinak alapjául is szolgál.

2000-es évek - High-tech és humanitárius segítség

2000s.jpg

Az évtized elején végbement globális dotcom lufi ellenére Izrael high-tech iparága gyorsan helyreállt, és maga felé fordította a világ figyelmét.  A növekedés és az out-of-the-box innovációk ragyogó sikereket eredményeztek. Megjelent a piacon a ReWalk orvosi eszköz, a népszerű Waze navigáció és a SanDisk pendrive. Elindult az a trend, hogy multinacionális vállalatok, például az IBM, a Hewlett-Packard, az EMC, a Google, a Microsoft, a Motorola és az Intel kutató-fejlesztő központokat nyitottak Izraelben.

2000s2.jpg

Izrael nemzetközi elismerésben részesült a humanitárius segítségnyújtás területén is. Kormányzati ügynökségek és civil szervezetek precedensteremtő kezdeményezéseket indítottak. Az egyik akció keretében személyzetet és felszerelést küldtek a pusztító földrengést szenvedett Haiti-re és Chilébe.

2010-es évek - Izrael az otthonokban

2010s2.jpg

Ez az az évtized, amikor Izrael jelen van szinte minden otthonban világszerte egy Izraelben kifejlesztett technológia, egy mobil alkalmazás, egy orvosi eszköz vagy egy autós technológia formájában. A mozivásznon és a TV képernyőn is találkozhatunk izraeliekkel. A csodanőt, a Wonder Woman-t az izraeli Gal Gadot formálja meg, a Fauda és a Terápia televíziós sorozatok pedig komoly nemzetközi sikereket értek el.

2010s.jpg

Napjainkban Izrael az az ország, amely a világ vezető üzletembereinek, befektetőinek és iparmágnásainak választása. Vezető szerepet tölt be a kiberbiztonság, az autóipari technológiák, a vízgazdálkodás, a biztonságtechnika és sok más terülten is. A világ egyik legerősebb gazdasága. Magas az életszínvonal, Izrael egy modern, jóléti állam.

 

Forrás: Courtesy of Israel21c

Szólj hozzá!

Egy izraeli startup okostelefon applikációja felismeri a növények betegségét

2018. április 04. 13:29 - Israeli Embassy

Nemcsak a lelkes balkon kertészeknek, hanem gyakran a mezőgazdasági szakembereknek sem egyszerű egy-egy növényi betegség meghatározása. Az időben történő felismerés a növények esetében is fontos, hiszen a penészek, gyökérkárosodások és más fertőzések, betegségek súlyosan károsíthatják a termést.

A kórokozók közvetlenül felelősek a globális hozamveszteség 30 százalékáért, óriási anyagi károkat okozva a gazdáknak. A tel-avivi székhelyű Saillog erre a problémára kínál megoldást. Okostelefon applikációja a mesterséges intelligenciát és a számítógépek „látását” felhasználva segít meghatározni a növények betegségeit és rendellenes fejlődésük okát. Az Agrio egy iOS és Android platformokra egyaránt letölthető, 11 nyelven működő alkalmazás. Felhasználói képeket töltenek fel a sérült növényekről, majd pár másodpercen belül egy megbízható visszajelzést kapnak a problémáról. Az eredmények pontosabbak, mint a szakemberek diagnózisai, mert laboratóriumi teszteredményeken alapulnak. Ha egy olyan betegség jelenik meg valamelyik növényen, amelyet még nem ismer a rendszer, akkor a felhasználók a világ minden tájáról segíthetnek egymásnak szakmai tanácsokkal, a fejlesztők pedig feltöltik az adatbázisba a tapasztalatokat, ezzel is növelve az algoritmus megbízhatóságát. Az Agrio működése itt tekinthető meg.

agrio.jpg

Az Agrio és az AgrioShield mesterséges intelligencia felhasználásával forradalmasíthatja a mezőgazdaság jövőjét

A Saiilog legújabb fejlesztése az AgrioShield. Ez az első olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszer, amely jelzi a gazdáknak, ha egy szomszédos farmon valamilyen betegséget, fertőzést észleltek. Mivel a fertőzések megelőzése és csökkentése minden gazda érdeke, várhatóan ez az applikáció is nagy sikert arat majd.   

Szólj hozzá!

Növekvő izraeli export

2018. március 27. 11:07 - Israeli Embassy

Jelentősen, 6 százalékkal nőtt az izraeli export 2017-ben.  A termékek és szolgáltatások kivitele rekordot döntött, összértéke 102 milliárd dollár volt. Az áru export 3 százalékkal emelkedett, ami főleg az ipar növekedésének köszönhető. A szolgáltatások területén 11 százalékos növekedés volt, és 44 milliárd dollár bevétellel szintén rekordot döntött. Ebben a legnagyobb szerepet a high-tech szolgáltatások és a turizmus játszotta.

export_institute_and_goods.jpg

A high-tech termékek és szolgáltatások Izrael elsőszámú exportcikkei  

Az export régiókat tekintve az Európai Unióba irányuló kereskedelem tavaly 20 százalékkal nőtt, értéke elérte minden idők legmagasabb összegét, 15,9 milliárd dollárt. Az USA-ba való kivitel némileg csökkent, 2 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Ez főleg a gyógyszeripari kivitel visszaesése miatt történt, ugyanakkor ezt nem számolva a trend itt is növekvő. Az elektronikai termékek ingadozó piaca miatt az ázsiai export 15 százalékkal alacsonyabb volt. A Dél-Amerikába irányuló export viszont szintén nőtt 7 százalékkal. Több éves visszaesést követően az afrikai kivitel 5 százalékkal nőtt.

Az Izraeli Export Intézet tanulmánya a 2017-es izraeli exportról letölthető innen.

Szólj hozzá!