IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli high-tech eredmények az elmúlt 20 évben

2018. április 18. 11:50 - Israeli Embassy

Izrael büszkeséggel tekinthet vissza teljesítményére az alapítása óta eltelt 70 évben. A gazdaság folyamatosan növekszik, a legprofitábilisabb szektor a high-tech. Az évforduló alkalmából érdemes áttekinteni a csúcstechnológia iparág legfontosabb eredményeit az elmúlt 20 évben.

Csúcstechnológiai cégek:16.000 alakult, jelenleg 8.000 működik. 

Cégértékesítések összértéke: 143 milliárd dollár.

Befektetett kockázati tőke: 20 milliárd dollár.

Külföldi kutató-fejlesztő központok száma: 365.

Izraeli akcelerátorok és inkubátorok száma: 356.

Nők száma a high-tech területen: 1.800 vállalkozó, akikből jelenleg 490 aktív vezérigazgatói vagy más vezető pozícióban.

Az 505 kiberbiztonsági cégbe 5,6 milliárd dollár befektetés érkezett.

Élettudományokkal 1.487 vállalat foglalkozik. Ők 13,5 milliárd dollár befektetésben részesültek.

hightech_achiements_in_20_years.jpg

Forrás: Israel Economic Mission to the West Coast

 

Szólj hozzá!

Gazdasági csoda 70 év alatt

2018. április 18. 10:05 - Israeli Embassy

Izrael megalapításának 70. évfordulóját ünnepeljük. Melyek voltak azok a mérföldkövek, amelyek kialakították a mai, modern Izraelt?

1950-as évek - Sivatagból otthon

1950s.jpg

Amikor a függetlenségi háború befejeződött, Izrael a startvonalról kezdett el egy nemzetet építeni. Nem volt egyszerű, az ország csaknem sivatag volt. Néhány természeti kincs ugyan megtalálható volt, ám még mindig folyamatban volt a felépülés egy pusztító háborúból. Ahogy újabb és újabb bevándorlók érkeztek és a munkanélküliség emelkedett, egyre inkább a jegyrendszerről és a megszorításról vált ismertté ez az évtized.

1950s2.jpg

Az 50-as évek végére Izrael lefektette az alapjait annak a kiemelkedően innovatív nemzetnek, amely ma is. Nagy lépést tett a telekommunikáció, a lakhatás, az útépítés, a villamoshálózat, sőt még a napenergia felhasználásának fejlesztésében is. Komoly előrelépés történt a mezőgazdaság területén és kulcsfontosságú volt a nehezen kezelhető föld öntözése. Izrael, ahol az első szupermarket csak 1958-ban nyílt meg, majdnem teljesen önellátó lett az élelmiszer-előállítás szinte valamennyi területén, kivéve a hús és gabonatermelést. Olyan innovációkat vezetett be, amelyek megváltoztatták a mezőgazdaságot és a tejtermelést.  

1960-as évek - Izrael elkezd kifelé tekinteni

1960s.jpg

A fellendülés és a diplomáciai kapcsolatok kiterjesztésének eredménye az volt, hogy Izrael egyre többféle saját terméket gyártott, és elkezdett a külpiacok felé tekinteni. Ebben az évtizedben kezdték használni a csepegtetős öntözést és a napenergiával működtetett turbinákat. Jelentős előrelépések történtek a vízgazdálkodás területén, amely a mezőgazdasági termelést is fellendítette. Megalakult a Chief Scientist (fő tudós) hivatala, amelynek feladata, hogy elősegítse a technológiai kreativitást a következő generációk számára.

1960s2.jpg

Ez volt az az időszak, amikor a kultúra is virágzásnak indult. Shai Agnon irodalmi Nobel-díjat kapott, az Israel TV pedig megkezdte a műsorszolgáltatást. Az Izrael Múzeum és a Batsheva Dance Company is ekkor alakult meg. Bár a fiatal ország biztonsága még mindig veszélyben volt, Izrael megkezdte ingyenesen felajánlani újdonsült tapasztalatát a fejlődő országoknak a nemzetközi fejlesztési ügynökségén, a MASHAV-on keresztül.

1970-as évek - Izrael felkerül a térképre

1970s.jpg

Nehéz évtized volt. A mészárlás a Müncheni Olimpián és a Yom Kippur háború pszichológiai sokk volt az ország számára. Az események megrázták a lelkeket. A gyorsan növekvő gazdaság leállt, az infláció szárnyalt. Ezek ellenére több kiemelkedő kulturális esemény is okot adott az ünneplésre: Izrael részt vett a futball világbajnokságon, a Maccabi Tel Aviv kosárlabdacsapata megnyerte az Európa Kupát. Miss Israel bekerült a Miss Univese szépségverseny döntősei közé, és Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

1970s2.jpg

Megkezdődött egy új bevándorlási hullám a volt Szovjetunió területéről. A lakosság száma jelentősen megnövekedett, átlépte a 3 milliót. A munkaerőpiacon még több magasan képzett szakember jelent meg. Új technológiákat fejlesztettek, és high-tech cégek, például az Intel, is gyökeret eresztettek Izraelben, lerakva az alapkövét a napjainkban is virágzó startup ökoszisztémának.

1980-as évek - A modern gazdaság kialakítása  

1980s.jpg

Növekedni kezdett az optimizmus. Sikerült stabilizálni a gazdaságot. Az intézkedések kikövezték az utat a 90-es évek gyors növekedéséhez, amely modellként szolgál más országok számára is.

1980s2.jpg

Az új nemzetközi légi járatok lehetővé tették, hogy az izraeliek többet utazzanak külföldre. Ez nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar és a borászat fejlődéséhez. A 80-as évek közepén a borászat nagy változáson ment keresztül. Izgalmas felfedezések történtek a mezőgazdaságban, az egészségügyben, a tudományban és a technológiában. Mindezek a pici Izraelt reflektorfénybe helyezték, mint az innováció nagy forrását.

1990-as évek - A startup nemzet születése  

1990s.jpg

A 90-es években indult el az a fejlődés a high-tech területén, amely egyrészt egy gyorsan növekvő kockázati tőke iparágat hozott létre, másrészt úttörő innovációkat jelentett. Ekkor került a piacra az első kiberbiztonsági védőfal, a Check Point Software, az azonnali üzenetküldést lehetővé tevő ICQ és a PillCam megemészthető diagnosztikai kamera.

1990s2.jpg

Az izraeliek ebben az évtizedben fejlesztették ki azt az életmentő kötést, amely a vérkeringéshez kapcsolódó vérzést is elállítja. Szintén izraeli találmány a kisbabák levegővételét monitorozó légzésfigyelő, egy „GPS” rendszer agysebészek számára, gyógyszer a Parkinson kórban szenvedőknek és orvosság a petefészekrák kezelésére. A 90-es évek végén alakult meg a Mobileye, amelynek nevéhez fűződik Izrael történetének legnagyobb cégértékesítése. Számítógépes látást biztosító rendszere többek között a vezető nélküli autózást teszi lehetővé, és a jövő önvezető autóinak alapjául is szolgál.

2000-es évek - High-tech és humanitárius segítség

2000s.jpg

Az évtized elején végbement globális dotcom lufi ellenére Izrael high-tech iparága gyorsan helyreállt, és maga felé fordította a világ figyelmét.  A növekedés és az out-of-the-box innovációk ragyogó sikereket eredményeztek. Megjelent a piacon a ReWalk orvosi eszköz, a népszerű Waze navigáció és a SanDisk pendrive. Elindult az a trend, hogy multinacionális vállalatok, például az IBM, a Hewlett-Packard, az EMC, a Google, a Microsoft, a Motorola és az Intel kutató-fejlesztő központokat nyitottak Izraelben.

2000s2.jpg

Izrael nemzetközi elismerésben részesült a humanitárius segítségnyújtás területén is. Kormányzati ügynökségek és civil szervezetek precedensteremtő kezdeményezéseket indítottak. Az egyik akció keretében személyzetet és felszerelést küldtek a pusztító földrengést szenvedett Haiti-re és Chilébe.

2010-es évek - Izrael az otthonokban

2010s2.jpg

Ez az az évtized, amikor Izrael jelen van szinte minden otthonban világszerte egy Izraelben kifejlesztett technológia, egy mobil alkalmazás, egy orvosi eszköz vagy egy autós technológia formájában. A mozivásznon és a TV képernyőn is találkozhatunk izraeliekkel. A csodanőt, a Wonder Woman-t az izraeli Gal Gadot formálja meg, a Fauda és a Terápia televíziós sorozatok pedig komoly nemzetközi sikereket értek el.

2010s.jpg

Napjainkban Izrael az az ország, amely a világ vezető üzletembereinek, befektetőinek és iparmágnásainak választása. Vezető szerepet tölt be a kiberbiztonság, az autóipari technológiák, a vízgazdálkodás, a biztonságtechnika és sok más terülten is. A világ egyik legerősebb gazdasága. Magas az életszínvonal, Izrael egy modern, jóléti állam.

 

Forrás: Courtesy of Israel21c

Szólj hozzá!

Egy izraeli startup okostelefon applikációja felismeri a növények betegségét

2018. április 04. 13:29 - Israeli Embassy

Nemcsak a lelkes balkon kertészeknek, hanem gyakran a mezőgazdasági szakembereknek sem egyszerű egy-egy növényi betegség meghatározása. Az időben történő felismerés a növények esetében is fontos, hiszen a penészek, gyökérkárosodások és más fertőzések, betegségek súlyosan károsíthatják a termést.

A kórokozók közvetlenül felelősek a globális hozamveszteség 30 százalékáért, óriási anyagi károkat okozva a gazdáknak. A tel-avivi székhelyű Saillog erre a problémára kínál megoldást. Okostelefon applikációja a mesterséges intelligenciát és a számítógépek „látását” felhasználva segít meghatározni a növények betegségeit és rendellenes fejlődésük okát. Az Agrio egy iOS és Android platformokra egyaránt letölthető, 11 nyelven működő alkalmazás. Felhasználói képeket töltenek fel a sérült növényekről, majd pár másodpercen belül egy megbízható visszajelzést kapnak a problémáról. Az eredmények pontosabbak, mint a szakemberek diagnózisai, mert laboratóriumi teszteredményeken alapulnak. Ha egy olyan betegség jelenik meg valamelyik növényen, amelyet még nem ismer a rendszer, akkor a felhasználók a világ minden tájáról segíthetnek egymásnak szakmai tanácsokkal, a fejlesztők pedig feltöltik az adatbázisba a tapasztalatokat, ezzel is növelve az algoritmus megbízhatóságát. Az Agrio működése itt tekinthető meg.

agrio.jpg

Az Agrio és az AgrioShield mesterséges intelligencia felhasználásával forradalmasíthatja a mezőgazdaság jövőjét

A Saiilog legújabb fejlesztése az AgrioShield. Ez az első olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszer, amely jelzi a gazdáknak, ha egy szomszédos farmon valamilyen betegséget, fertőzést észleltek. Mivel a fertőzések megelőzése és csökkentése minden gazda érdeke, várhatóan ez az applikáció is nagy sikert arat majd.   

Szólj hozzá!

Növekvő izraeli export

2018. március 27. 11:07 - Israeli Embassy

Jelentősen, 6 százalékkal nőtt az izraeli export 2017-ben.  A termékek és szolgáltatások kivitele rekordot döntött, összértéke 102 milliárd dollár volt. Az áru export 3 százalékkal emelkedett, ami főleg az ipar növekedésének köszönhető. A szolgáltatások területén 11 százalékos növekedés volt, és 44 milliárd dollár bevétellel szintén rekordot döntött. Ebben a legnagyobb szerepet a high-tech szolgáltatások és a turizmus játszotta.

export_institute_and_goods.jpg

A high-tech termékek és szolgáltatások Izrael elsőszámú exportcikkei  

Az export régiókat tekintve az Európai Unióba irányuló kereskedelem tavaly 20 százalékkal nőtt, értéke elérte minden idők legmagasabb összegét, 15,9 milliárd dollárt. Az USA-ba való kivitel némileg csökkent, 2 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Ez főleg a gyógyszeripari kivitel visszaesése miatt történt, ugyanakkor ezt nem számolva a trend itt is növekvő. Az elektronikai termékek ingadozó piaca miatt az ázsiai export 15 százalékkal alacsonyabb volt. A Dél-Amerikába irányuló export viszont szintén nőtt 7 százalékkal. Több éves visszaesést követően az afrikai kivitel 5 százalékkal nőtt.

Az Izraeli Export Intézet tanulmánya a 2017-es izraeli exportról letölthető innen.

Szólj hozzá!

Bezár a bazár!

2018. március 26. 15:07 - Israeli Embassy

Újabb izraeli TV formátum lesz látható a TV2-n. Az április 9-én induló „Bezár a bazár!” nemcsak egy kvíz, hanem akciójáték is.

A Marketing és Média információi szerint az új gameshow ötvözi a klasszikus kvízjátékot és az ügyességi feladatokra épülő műsorokat. Ha a játékospárok jól válaszolnak a kvízkérdésekre, értékes másodperceket kapnak, hogy aztán az elnyert idő alatt minél több nyereményt szerezzenek, és vigyenek ki a ketrecből, mielőtt bezár a bazár. A stúdió tele van ajándékokkal, és a játékosok döntésén múlik, hogy nyereményként mit visznek el. Izraelben kifejezetten értékes ajándékok voltak minden adásban, és sokszor nem a nagy dobozok voltak a legértékesebbek.

raid_the_cage.jpg

„A Bezár a bazár!” Izraelben Kluv Hazahav-ként, Avi Kushnir műsorvezetésével került először adásba a Channel2-n 2013-ban. Azóta tizenöt országban vetítették óriási sikerrel. A formátum címe több országban „Raid the Cage” volt. Az USA-ban Perfect Escape-ként, spanyol nyelvterületen pedig Escape perfectocí címmel hódította meg a nézőket.

A Bazár a Bazár műsorvezetője Tilla és Majka lesznek. A műsort az IKO Műsorgyártó készíti a TV2 számára.

Szólj hozzá!

Izrael a vízgazdálkodás innovációs központja

2018. március 22. 13:15 - Israeli Embassy

Március 22., a Víz Világnapja

A víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk. A Föld kétharmadát víz borítja, ám ennek csak 2,7 százaléka édesvíz, ami alkalmas emberi fogyasztásra. Az ENSZ adatai szerint a világ népességének 40 százaléka érintett a vízhiány különböző formáiban. Több mint kétmilliárd ember kénytelen nem biztonságos vizet fogyasztani és 4,5 milliárdan nem részesülnek biztonságosan menedzselt köztisztasági szolgáltatásban. „A világot fenyegető vízproblémák miatt évente több száz milliárd dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére” - mondta Áder János köztársasági elnök a napokban megrendezésre kerülő Víz Világfórumon Brazíliában. Az államfő szerint a víz mára élet-halál kérdésévé vált, a klímakatasztrófák pedig már nem a jövő, hanem a jelen problémái.

Izrael sokáig komoly vízhiánnyal küzdött, hiszen az ország 60 százaléka sivatag. Mára viszont globális vízgazdálkodási központtá vált. Több innovatív vízgazdálkodási technológiát is kifejlesztettek az elmúlt évtizedekben. A legismertebbek a vízszűrés, a sótalanítás és a csöpögtető öntözés. Izrael a vízkészletében 86 százalékát hasznosítja újra, és ezzel világelső, messze megelőzve a többi országot.

water_recycling.jpg

Izrael büszke a vízgazdálkodási tapasztalataira, ezért a fejlett vízgazdálkodási technológiáját több országgal, köztük Kínával, Indiával, Brazíliával, az Egyesült Államokkal és Jordániával is megosztotta már. Magyarország és Izrael között is több területen vannak vízgazdálkodási együttműködések annak ellenére, hogy a két ország vízkészlete között jelentős különbség van. Egyetemek és vállalatok közösen vesznek részt fejlesztési és innovációs programokban, átadva Izrael és Magyarország kiemelkedő tudását, tapasztalatát.water_mashav.jpg

Egy év alatt több mint 1500 szakértő vett részt az Izraeli Külügyminisztérium kötelékébe tartozó Mashav vízgazdálkodási programjaiban

Benjamin Netanjahu budapesti látogatásakor is szóba került a vízgazdálkodás témaköre, ezért szakértői szinten további előrelépésre lehet számítani.  

Szólj hozzá!

Szinte hihetetlen, mégis valódi egészségügyi innovációk Izraelből

2018. március 14. 14:29 - Israeli Embassy

Az elmúlt hetekben szinte egymást érték a hírek az izraeli egészségügyi innovációkról. Íme egy csokor belőlük.  

Egy 44 éves férfi lábába a saját zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet ültettek be az Észak-Izraelben lévő Afulában. A páciens sípcsontjának egy részét egy autóbaleset miatt távolították el nyolc hónappal ezelőtt. A biotechnológiai eljárással kifejlesztett csontszövetet visszainjekciózták a sérült lábszárba azért, hogy elősegítse a hiányzó csontdarab regenerációját. Ez az innováció az amputáción átesett betegeknek, a csontritkulásban szenvedőknek és a törpenövésűeknek is segíthet.

A jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központ a Bar-Ilan Egyetem Nanotechnológiai Tanszékével együttműködve egy olyan nanorészecskékből álló szemcseppet fejlesztett ki, amely a látási problémákkal küzdőknek segíthet abban, hogy elhagyják a szemüveget. A forradalmi eljárás a rövid- és távollátók mellett a multifokális lencsét viselőknek is jó hír.

eyedrop.jpg

Hamarosan szemcseppet használunk majd szemüveg helyett?

A Shaare Zedek Orvosi Központ egy másik figyelemre méltó innovációról is hírt adott. Egy 13 éves, Madelunk deformitással rendelkező kislány számára 3D nyomtatással készítettek csontot, visszaadva ezzel a jobb kezének valamennyi funkcióját. A Synergy3dmed technológiája 1:1 arányban pontos, és olyan területeken használható, mint például deformitások helyreállítása vagy tumor utáni kezelések.

A Tel-Avivtól délre fekvő Rehovotban  a Kaplan Medical Center kutatói azt jelentették be, hogy a Micromedic Technologies CellDetect nem-invazív diagnosztikai tesztje a prosztatarák felismerésében nyújt segítséget. A citopatogén platform adatai alapján meg lehet határozni, hogy a későbbiekben szükség van-e biopsziára.

A caesarea-i központú IceCure-Medical olyan technológiát fejlesztett ki, amely lefagyasztja és szétroncsolja a kórós szöveteket. A helyi érzéstelenítéssel végzett eljárás során az orvosok egy tű és ultrahang segítségével mínusz 274F (-170C) fokos folyékony nitrogént pumpálnak a szervezetbe, hogy lefagyasszák a rákos szöveteket, az egészségeseket viszont meghagyják. Az egész procedúra körülbelül 15 percet vesz igénybe.

A Technion kutatói pedig úgynevezett „nano-gyárat” használnak. Azaz mesterséges sejteket készítenek, amelyek rákellenes fehérjét állítanak elő a szövetekben.

A fent említett eljárások széleskörű alkalmazására bizonyára még éveket kell várnunk, ám az izraeli kutatók addig is tovább tökéletesítik őket.

   

Szólj hozzá!

A nők fontos szereplői az izraeli gazdaságnak

2018. március 08. 14:59 - Israeli Embassy

Izrael a Nemzetközi Nőnapon és azon túl is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megvalósuljon a nemek közötti egyenlőség. Ennek a szemléletnek a gyökerei hosszúra nyúlnak társadalmilag, politikailag és kulturálisan is. Például a világ harmadik női miniszterelnöke is izraeli volt. Golda Meir 1969-74-ig töltötte be a kormányfői posztot, és jelentős szerepe volt Izrael megalapításában is.

Jelenleg ezek a legfontosabb adatok a nők helyzetéről Izraelben:  

  • A lakosság 50,6 százaléka nő.
  • A bírók 51 százaléka nő, és a legfelsőbb bíróság elnöke is nő, Esther Hayut.
  • Az izraeli nők várható élettartama 84,3 év, ami a 9. leghosszabb az egész világon.
  • A női egyetemi hallgatók száma 58 százalék, a női MA hallgatók száma pedig 60 százalék.
  • A dinamikusan növekvő high-tech szektorban több mint 100 ezer nő dolgozik nap mint nap azon, hogy olyan technológiát fejlesszen ki, amely milliók életét teszi majd könnyebbé világszerte.

glass_ceiling.jpg

Izrael a nemzetközi üvegplafon rangsorban is jól szerepel

Csoda, hogy ezek után a Wonder Woman-t is egy gyönyörű és tehetséges izraeli színésznő, Gal Gadot alakítja?

 

Szólj hozzá!

Az El Al kockázati tőkealapjával együtt fejleszt a Boeing

2018. február 26. 13:40 - Israeli Embassy

A Cockpit Innovation, az El Al izraeli légitársaság kockázati tőkealapja stratégiai partnerségről szóló szerződést írt alá a Boeinggel. Az együttműködés pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A 2015-ben, az El Al által alapított Cockpit Innovation és a világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing olyan technológiai fejlesztéseket hajt majd végre, amelyek jelentős szerepet játszanak a jövő utazásában, a légiközlekedésben és a légtér használatban.

el_al_boeing.jpg

“A Cockpit hidat biztosít számunkra a globális startup ökoszisztéma felé azokon a területeken, amelyek összhangban vannak a Boeing stratégiai terveivel, valamint elősegíti számukra azoknak a fejlődő területeknek a megismerését, amelyek a légiközlekedéshez kapcsolódnak” – mondta a Boeing vezérigazgatója, Kevin McAllister.

„A Boeing és a Cockpit együttes iparági- és a kockázati tőke tapasztalata, valamint az új technológiák elképesztő távlatokat nyitnak meg a startupok számára az utazás és a légiközlekedés területén” – mondta El Al vezérigazgatója, Gonen Usishkin.  

travel-keyboard.jpg

A Cockpit jelenleg nyolc területen dolgozik együtt startupokkal, köztük például a San Francisco-i székhelyű 30secondstofly-al, amely a mesterséges intelligenciát felhasználva egy Clair nevű utazási asszisztenst kínál az ügyfelei számára. A tel-avivi Routier szállodák, légitársaságok és hajózási vállalatok számára nyújt lehetőséget az utasokkal való real-time kapcsolattartásra anélkül, hogy bármit le kellene tölteni. A Ramat Gan-ban alapított Bidflyer pedig a légitársaságoknak segít abban, hogy csökkenteni tudják az üres helyek számát úgy, hogy a platformjukon keresztül jobb árakat kínálnak az utasoknak egy aukció során.

A Reuters értesülése szerint a Cockpit a Lufthansa Systemmel is tervez együttműködést.

Szólj hozzá!

Izraeli tudósok szuperélelmiszert készítettek elhullott almákból

2018. február 21. 11:53 - Israeli Embassy

A kereskedelemben nagy problémát jelent azoknak az almáknak az értékesítése, amelyek esztétikai okok miatt már nem felelnek meg a vásárlók igényeinek. Izraeli tudósok erre is találtak megoldást. Sérült vagy termékfelesleget jelentő almákat mentenek meg a hulladékba kerüléstől és hasznosítanak újra.

Manapság divatos az egészséges ételek egy részét “superfood”-ként emlegetni. Ezek azok az élelmiszerek, amelyek sok egészséges tápanyagot tartalmaznak, tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint magas az antioxidáns tartalmuk.

almafa.jpg

Az almapor vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag

A Nocamels tudósítása szerint az észak-izraeli Galilee Kutató Intézet professzorai másod- és harmadosztályú almákból szuperélelmiszerként használható port készítettek úgynevezett liofilizálás eljárással. Az almákat fagyasztással szárítva víztelenítették, majd a kristályosodás elkerülése miatt tejport adagoltak hozzá. Az almás tejpor tartósítószer és színezőanyag mentes lett, 100 grammonként 600 milligramm C vitamint tartalmaz, és kiemelkedően gazdag antioxidánsokban és rostokban. Az almapor kiválóan alkalmas arra, hogy élelmiszer alapanyagként hozzáadják bizonyos termékekhez, amelyeknek aztán nemcsak almaízt kapnak, hanem szuperélelmiszerként is értékesíthetőek lesznek.

Izraelben az almák 10 százaléka nem kerül sem fogyasztásra, sem pedig hasznosításra. Ez évente 25 millió sékel kiesést jelent a termelőknek. Az almapor erre a problémára is megoldást jelent.

Szólj hozzá!