IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Kiberbiztonsági körkép

2018. május 09. 14:43 - Israeli Embassy

Izrael kiberbiztonsági nagyhatalom. Szakemberei a legádázabb hekkerekkel is sikeresen veszik fel a harcot. Nemrégiben az került a hírekbe, hogy a világszerte komoly károkat okozó Petya nevű zsarolóvírust blokkolták a Cybereason munkatársai. Más országokhoz képest Izrael sokkal hamarabb kialakította a kiberbiztonsági intézményrendszerét, mivel napi szinten néz szembe katonai és civil kihívásokkal. Bankokat, pénzügyi intézményeket, közszolgáltató vállalatokat gyakran érnek ellenséges támadások, ezért Izrael igyekszik ezeket nemcsak kivédeni, hanem technikailag is megelőzni piacot.  

cyber-israel-capital.jpg

A New York-i székhelyű CB Insights a legfrissebb tanulmányában összegyűjtötte azt a 29 kiberbiztonsági céget, amelyek az iparágat alakítják a jövőben. Ezek között hat izraeli is van: BioCatch, Cylus,  D-ID, Aqua Security, Ironscales, Minerva Labs. A tanulmány szerint Izraelben történt a második legtöbb üzletkötés a kiberbiztonság területén az elmúlt években. Csak az USA-ban volt több, Nagy Britanniát viszont megelőzi. 2013-2017. között a világ összes kiberbiztonsági üzletének 7 százaléka izraeli cégekkel köttetett meg. Más adatok szerint 2017-ben Izraelben 60 kiberbiztonsági startup alakult, ami ugyan kevesebb, mint egy évvel korábban, de az induló vállalatok több tőkében részesültek. Ezt az mutatja, hogy az iparág a fejlődésnek egy magasabb fázisába lépett, a kezdő cégek érett vállalkozásokká váltak. Tavaly a tőzsdei bevezetéseket leszámítva a cégértékesítések értéke közel 1,3 milliárd dollár volt. A tranzakciók átlagos értéke 130 millió dollár volt. A legismertebb tranzakciók:  a Fireglass-t és a Skycure a Symantec vásárolta meg. A Hexadite a Microsoft tulajdonába került. A LightCyber-t a Palo Alto Networks akvirálta. Az Argus Cyber Security új tulajdonosa pedig a Continental lett. A Forescout a NASDAQ-on került bevezetésre, ami 800 millió dollárt hozott.

cyber_nation_2017.jpg

A kiberbiztonsági trendek közül jelenleg a hálózati biztonság és a mobil biztonság a kiemelt területek. Az IoT (internet of things), azaz a dolgok internete is folyamatosan fejlődik. Ide tartoznak azok a területek, amelyek a mindennapjainkhoz kapcsolódnak: lakásaink „okos” védelme, az önvezető autók biztonsága, vagy pedig az orvosi eszközökhöz kapcsolódó IT megoldások.  

Az izraeli alapítású és budapesti székhelyű, autóipari szoftverfejlesztő NNG 2016-ban szerzett többségi tulajdonrészt az autók kibervédelmére specializálódott Arilou Cyber Security cégben. Izgalmas munkájukról az HBO egy riportfilmben számolt be. Megtekinthető itt.

cyber_week_2018.jpg

Izrael a szakemberképzésben is élen jár. Az egyetemi kurzusok ezen a téren is világhírűek. A tapasztaltabb szakemberek pedig konferenciákon találkozhatnak és tanulhatnak. A két legnagyobb ilyen esemény a Cyber Week és a HLS & Cyber 2018. Az utóbbi novemberben nyitja meg kapuit. A Cyber Week június 17-21. között kerül megrendezésre. Az eseményen Benjamin Netanjahu miniszterelnök köszöntőjét követően a szakma legjobbjai tartanak előadást a 8.000 részvevőnek, akik 60 országból érkeznek majd Tel-Avivba.

save_the_date_israel_hlscyber_2018_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7213902100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása