IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

A startvonaltól a csúcstechnológiáig

2018. április 27. 12:10 - Israeli Embassy

Ma ünnepeljük Izrael függetlenségének 70. évfordulóját. Az ország büszke lehet arra, amit elért ennyi idő alatt, és optimizmussal tekinthet a jövőbe. Az izraeli gazdaság virágzik, bővülése gyorsabb, mint a legtöbb fejlett államé, a növekedési potenciál pedig még mindig magas. Izrael gazdasága mára a nemzetbiztonság és a stabilitás alapja.

A startvonalról induló ország számos krízisen esett át, amíg a globális csúcstechnológia egyik motorja lett.

A fejlődés alapja a folyamatos mozgás, a flexibilitás és a változások adaptálása. Ami hiányzott a természeti erőforrásokból, azt pótolta a humán tőke, az emberek kreativitása és eltökéltsége. Izrael nyolc és fél millió lakosa, magasan képzett munkaereje és alkalmazkodni képes irányelvei ösztönzik az innovációt, ami egy szilárd, nyitott és kiemelkedően integrált piacot hozott létre.

Napjainkban Izraelt startupnemzetként ismerik, a számok alapján többet jelent ez egy brandnél. A Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi rangsorában a 16. leginnovatívabb gazdaság. Izrael több céggel képviselteti magát a NASDAQ-on, mint bármelyik más ország Észak-Amerikán kívül. Izraelben található a legtöbb egy főre eső startup.

Több mint hatezer ilyen van, s ezek a legtöbb kockázati tőkét vonzzák az egész világon. Minden jelentős globális nagyvállalatnak van kutatás-fejlesztési központja az országban. A vállalkozási arány Izraelben a harmadik legmagasabb, és itt található a legtöbb nő és 55 év feletti a vállalkozók között.

Izrael legértékesebb kincse az emberek ötletgazdagsága. Az országban számos neves tudományos intézmény található. Az oktatás mélyen integrált érték és nemzeti prioritás. Az OECD-országok között Izrael a harmadik a lakossághoz viszonyított felsőfokú végzettségűek számában, s az ötödik legtöbbet költi oktatásra a GDP arányában. Komoly hagyománya van a tudományos kutatásnak.

Yossi Amrani nagykövet írása itt folytatódik. 

A cikk szerkesztett változata a Világgazdaság 2018. április 19-ei számában jelent meg nyomtatott formában. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8613873878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása