IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Gazdasági csoda 70 év alatt

2018. április 18. 10:05 - Israeli Embassy

Izrael megalapításának 70. évfordulóját ünnepeljük. Melyek voltak azok a mérföldkövek, amelyek kialakították a mai, modern Izraelt?

1950-as évek - Sivatagból otthon

1950s.jpg

Amikor a függetlenségi háború befejeződött, Izrael a startvonalról kezdett el egy nemzetet építeni. Nem volt egyszerű, az ország csaknem sivatag volt. Néhány természeti kincs ugyan megtalálható volt, ám még mindig folyamatban volt a felépülés egy pusztító háborúból. Ahogy újabb és újabb bevándorlók érkeztek és a munkanélküliség emelkedett, egyre inkább a jegyrendszerről és a megszorításról vált ismertté ez az évtized.

1950s2.jpg

Az 50-as évek végére Izrael lefektette az alapjait annak a kiemelkedően innovatív nemzetnek, amely ma is. Nagy lépést tett a telekommunikáció, a lakhatás, az útépítés, a villamoshálózat, sőt még a napenergia felhasználásának fejlesztésében is. Komoly előrelépés történt a mezőgazdaság területén és kulcsfontosságú volt a nehezen kezelhető föld öntözése. Izrael, ahol az első szupermarket csak 1958-ban nyílt meg, majdnem teljesen önellátó lett az élelmiszer-előállítás szinte valamennyi területén, kivéve a hús és gabonatermelést. Olyan innovációkat vezetett be, amelyek megváltoztatták a mezőgazdaságot és a tejtermelést.  

1960-as évek - Izrael elkezd kifelé tekinteni

1960s.jpg

A fellendülés és a diplomáciai kapcsolatok kiterjesztésének eredménye az volt, hogy Izrael egyre többféle saját terméket gyártott, és elkezdett a külpiacok felé tekinteni. Ebben az évtizedben kezdték használni a csepegtetős öntözést és a napenergiával működtetett turbinákat. Jelentős előrelépések történtek a vízgazdálkodás területén, amely a mezőgazdasági termelést is fellendítette. Megalakult a Chief Scientist (fő tudós) hivatala, amelynek feladata, hogy elősegítse a technológiai kreativitást a következő generációk számára.

1960s2.jpg

Ez volt az az időszak, amikor a kultúra is virágzásnak indult. Shai Agnon irodalmi Nobel-díjat kapott, az Israel TV pedig megkezdte a műsorszolgáltatást. Az Izrael Múzeum és a Batsheva Dance Company is ekkor alakult meg. Bár a fiatal ország biztonsága még mindig veszélyben volt, Izrael megkezdte ingyenesen felajánlani újdonsült tapasztalatát a fejlődő országoknak a nemzetközi fejlesztési ügynökségén, a MASHAV-on keresztül.

1970-as évek - Izrael felkerül a térképre

1970s.jpg

Nehéz évtized volt. A mészárlás a Müncheni Olimpián és a Yom Kippur háború pszichológiai sokk volt az ország számára. Az események megrázták a lelkeket. A gyorsan növekvő gazdaság leállt, az infláció szárnyalt. Ezek ellenére több kiemelkedő kulturális esemény is okot adott az ünneplésre: Izrael részt vett a futball világbajnokságon, a Maccabi Tel Aviv kosárlabdacsapata megnyerte az Európa Kupát. Miss Israel bekerült a Miss Univese szépségverseny döntősei közé, és Izrael megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

1970s2.jpg

Megkezdődött egy új bevándorlási hullám a volt Szovjetunió területéről. A lakosság száma jelentősen megnövekedett, átlépte a 3 milliót. A munkaerőpiacon még több magasan képzett szakember jelent meg. Új technológiákat fejlesztettek, és high-tech cégek, például az Intel, is gyökeret eresztettek Izraelben, lerakva az alapkövét a napjainkban is virágzó startup ökoszisztémának.

1980-as évek - A modern gazdaság kialakítása  

1980s.jpg

Növekedni kezdett az optimizmus. Sikerült stabilizálni a gazdaságot. Az intézkedések kikövezték az utat a 90-es évek gyors növekedéséhez, amely modellként szolgál más országok számára is.

1980s2.jpg

Az új nemzetközi légi járatok lehetővé tették, hogy az izraeliek többet utazzanak külföldre. Ez nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar és a borászat fejlődéséhez. A 80-as évek közepén a borászat nagy változáson ment keresztül. Izgalmas felfedezések történtek a mezőgazdaságban, az egészségügyben, a tudományban és a technológiában. Mindezek a pici Izraelt reflektorfénybe helyezték, mint az innováció nagy forrását.

1990-as évek - A startup nemzet születése  

1990s.jpg

A 90-es években indult el az a fejlődés a high-tech területén, amely egyrészt egy gyorsan növekvő kockázati tőke iparágat hozott létre, másrészt úttörő innovációkat jelentett. Ekkor került a piacra az első kiberbiztonsági védőfal, a Check Point Software, az azonnali üzenetküldést lehetővé tevő ICQ és a PillCam megemészthető diagnosztikai kamera.

1990s2.jpg

Az izraeliek ebben az évtizedben fejlesztették ki azt az életmentő kötést, amely a vérkeringéshez kapcsolódó vérzést is elállítja. Szintén izraeli találmány a kisbabák levegővételét monitorozó légzésfigyelő, egy „GPS” rendszer agysebészek számára, gyógyszer a Parkinson kórban szenvedőknek és orvosság a petefészekrák kezelésére. A 90-es évek végén alakult meg a Mobileye, amelynek nevéhez fűződik Izrael történetének legnagyobb cégértékesítése. Számítógépes látást biztosító rendszere többek között a vezető nélküli autózást teszi lehetővé, és a jövő önvezető autóinak alapjául is szolgál.

2000-es évek - High-tech és humanitárius segítség

2000s.jpg

Az évtized elején végbement globális dotcom lufi ellenére Izrael high-tech iparága gyorsan helyreállt, és maga felé fordította a világ figyelmét.  A növekedés és az out-of-the-box innovációk ragyogó sikereket eredményeztek. Megjelent a piacon a ReWalk orvosi eszköz, a népszerű Waze navigáció és a SanDisk pendrive. Elindult az a trend, hogy multinacionális vállalatok, például az IBM, a Hewlett-Packard, az EMC, a Google, a Microsoft, a Motorola és az Intel kutató-fejlesztő központokat nyitottak Izraelben.

2000s2.jpg

Izrael nemzetközi elismerésben részesült a humanitárius segítségnyújtás területén is. Kormányzati ügynökségek és civil szervezetek precedensteremtő kezdeményezéseket indítottak. Az egyik akció keretében személyzetet és felszerelést küldtek a pusztító földrengést szenvedett Haiti-re és Chilébe.

2010-es évek - Izrael az otthonokban

2010s2.jpg

Ez az az évtized, amikor Izrael jelen van szinte minden otthonban világszerte egy Izraelben kifejlesztett technológia, egy mobil alkalmazás, egy orvosi eszköz vagy egy autós technológia formájában. A mozivásznon és a TV képernyőn is találkozhatunk izraeliekkel. A csodanőt, a Wonder Woman-t az izraeli Gal Gadot formálja meg, a Fauda és a Terápia televíziós sorozatok pedig komoly nemzetközi sikereket értek el.

2010s.jpg

Napjainkban Izrael az az ország, amely a világ vezető üzletembereinek, befektetőinek és iparmágnásainak választása. Vezető szerepet tölt be a kiberbiztonság, az autóipari technológiák, a vízgazdálkodás, a biztonságtechnika és sok más terülten is. A világ egyik legerősebb gazdasága. Magas az életszínvonal, Izrael egy modern, jóléti állam.

 

Forrás: Courtesy of Israel21c

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3713846394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása