IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izrael a vízgazdálkodás innovációs központja

2018. március 22. 13:15 - Israeli Embassy

Március 22., a Víz Világnapja

A víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk. A Föld kétharmadát víz borítja, ám ennek csak 2,7 százaléka édesvíz, ami alkalmas emberi fogyasztásra. Az ENSZ adatai szerint a világ népességének 40 százaléka érintett a vízhiány különböző formáiban. Több mint kétmilliárd ember kénytelen nem biztonságos vizet fogyasztani és 4,5 milliárdan nem részesülnek biztonságosan menedzselt köztisztasági szolgáltatásban. „A világot fenyegető vízproblémák miatt évente több száz milliárd dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére” - mondta Áder János köztársasági elnök a napokban megrendezésre kerülő Víz Világfórumon Brazíliában. Az államfő szerint a víz mára élet-halál kérdésévé vált, a klímakatasztrófák pedig már nem a jövő, hanem a jelen problémái.

Izrael sokáig komoly vízhiánnyal küzdött, hiszen az ország 60 százaléka sivatag. Mára viszont globális vízgazdálkodási központtá vált. Több innovatív vízgazdálkodási technológiát is kifejlesztettek az elmúlt évtizedekben. A legismertebbek a vízszűrés, a sótalanítás és a csöpögtető öntözés. Izrael a vízkészletében 86 százalékát hasznosítja újra, és ezzel világelső, messze megelőzve a többi országot.

water_recycling.jpg

Izrael büszke a vízgazdálkodási tapasztalataira, ezért a fejlett vízgazdálkodási technológiáját több országgal, köztük Kínával, Indiával, Brazíliával, az Egyesült Államokkal és Jordániával is megosztotta már. Magyarország és Izrael között is több területen vannak vízgazdálkodási együttműködések annak ellenére, hogy a két ország vízkészlete között jelentős különbség van. Egyetemek és vállalatok közösen vesznek részt fejlesztési és innovációs programokban, átadva Izrael és Magyarország kiemelkedő tudását, tapasztalatát.water_mashav.jpg

Egy év alatt több mint 1500 szakértő vett részt az Izraeli Külügyminisztérium kötelékébe tartozó Mashav vízgazdálkodási programjaiban

Benjamin Netanjahu budapesti látogatásakor is szóba került a vízgazdálkodás témaköre, ezért szakértői szinten további előrelépésre lehet számítani.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2913766598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása