IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Az izraeli high-tech világ Afrika felé is nyit

2017. június 09. 12:40 - Israeli Embassy

Izrael évek óta kiemelt figyelmet fordít Afrikára. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a múlt hét végén részt vett az ECOWAS Nyugat-Afrikai Gazdasági Fórumon Libériában. Tavaly Kelet-Afrikába, Togóba látogatott. Szeptemberben megnyitotta az „Izraeli technológia és innováció Afrikáért” konferenciát New Yorkban, az ENSZ székházban. Vezető afrikai diplomatáknak azt mondta, hogy „hiszek benne, hogy nagyszerű partnerei lehetünk az országaiknak. A technológia mindent megváltoztat. A technológia pedig más területekhez is kapcsolódik: az egészségügyhöz, a mezőgazdasághoz, az oktatáshoz és sok máshoz is. Szeretnénk az ismereteinket és a technológiánkat megosztani a világgal.”

pm_netanyahu_with_the_west_african_states_leaders.jpg

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ECOWAS tagállamainak vezetőivel Libériában

A múlt heti libériai fórumon Benjamin Natanjahu megerősítette az ENSZ-ben elmondott szavait: „Hiszek Afrikában. Hiszek Afrikában. Hiszek a benne rejlő potenciálban, a jelenben és a jövőben is. Ez egy kontinens, amelyik fejlődik. Népei sokfélék és tehetségesek. Az egyik legfontosabb prioritásom, hogy erősítsem a kapcsolatainkat. Ez az oka annak, hogy én lettem az első miniszterelnök, aki évtizedek után ellátogatott Afrikába. Egy dolgot biztosan mondhatok: nem fognak eltelni újabb évtizedek addig, amíg egy izraeli vezető ismét ellátogat Afrikába. Nem öt éven belül, hanem pár hónap múlva.”

A diplomáciai kapcsolatok erősödésével párhuzamosan az izraeli cégek piacra lépése is egyre növekszik. Főleg high-tech területen vannak lehetőségek az izraeli vállalatok számára.

Az egyik bemutatásra került cég a MobileODT, amely egészségügyi diagnosztikai eszközöket és hálózati megoldásokat fejleszt ki mobiltelefonos felhasználással.

mobileodt.png

Egy kenyai nővér MobilODT készülekét teszteli, amely a méhnyakrák megelőzésében is segít

A kontinens éghajlata és a vízhiány miatt az afrikai piac különösen vonzó a Water-Gen számára. Az izraeli cég által kifejlesztett technológia arra épít, hogy minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál több vizet foglal magába. A víz körforgásakor a párolgás során a víz a légkörbe jut, majd onnan lecsapódik. A vállalat ezt a fizikai jelenséget használja fel arra, hogy összesűrítse a vizet. A Water-Gen egy olyan gépet fejlesztett ki, amely a lehető legtöbb vizet gyűjti össze a levegőből, amit aztán összesűrít.

watergen.png

A legnagyobb Water-Gen gép 80 fokon 60 százalékos páratartalom esetén 825 gallon (3 120 liter) vizet képes előállítani; a legkisebb otthoni változat pedig napi 4 gallont (15 liter)

A Water-Gen számításai szerint a víz gallononkénti előállítása kevesebb, mint 10 centbe (30 forint) kerül. Megfelelő tisztítással ez az összesűrített víz akár emberi fogyasztásra is alkalmas lehet, ám jelenleg az ipari és a katonai felhasználása az elsődleges terület.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3412581399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása