IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

OrCam MyEye: mesterséges látás a mindennapokban

2017. június 06. 15:20 - Israeli Embassy

A Mobileye társalapítója és vezérigazgatója, Ziv Aviram nemcsak az autósok életét szeretné megkönnyíteni az önvezető járművek kifejlesztésével, hanem vakoknak és látássérülteknek is élhetőbbé teszi a mindennapokat. Másik cége, a 2010-ben alapított OrCam egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely mesterséges látást biztosít.

A jeruzsálemi székhelyű OrCam startup vállalkozás MyEye innovációja mesterséges intelligencián alapul és két egységből áll: az egyik egy okos kamera, amelyet szemüvegre kell ráilleszteni, a másik pedig egy telefon nagyságú vezérlő, amit kézben kell tartani. A szemüvegen lévő eszköz rögtön elmondja a viselőjének, hogy mit lát. Ez a funkció nemcsak újságolvasáskor, számítógépezéskor vagy egy étteremben az étlap áttekintésekor hasznos, hanem az utcán is felolvassa a legfontosabb információkat, például egy üzlet nevét, esetleg egy busz számát.orcam1.jpg

Az OrCam egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely segít olvasni, felismeri az arcokat és megkülönbözteti a termékeket egymástól

A gyakorlatban az OrCam MyEye úgy működik, hogy a viselőjének rá kell mutatnia az elolvasni kívánt szövegre, például egy utcanév táblára, és azonnal megkapja a kívánt információt. Az utcán számtalan információ van, de az eszköz csak azokat az adatokat olvassa fel, amelyeket a viselője egy kattintásszerű mozdulattal kér.

Az OrCam MyEye arcfelismerésre is képes. Ehhez nyújt segítséget a kézben lévő egység. Miután megtanulta egy személy nevét, egy következő találkozáskor már előre jelzi, hogy ki közeledik. Ugyanez a technológia működik a vásárláskor is, csak ott arcok helyett termékeket és pénzjegyeket azonosít.  

orcam2.jpg

Csak egy kattintás, és az OrCam rögtön felolvassa a kívánt szöveget

Az OrCam MyEye és a csak olvasást segítő MyReader már több országban is kapható 3,500, illetve 2,500 dollárért. Egyelőre angol, spanyol, francia, német, olasz és héber nyelven használhatóak, de más nyelvekre történő adaptálása is folyamatban van.

Videó az OrCam MyEye működéséről: https://www.youtube.com/watch?v=Je6f-awtwTg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3312567621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása