IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Gazdasági együttműködésekről is tárgyalt Szijjártó Péter Izraelben

2017. május 19. 13:15 - Israeli Embassy

Benjamin Netanyahu miniszterelnökkel, Eli Kohen ipari és gazdasági miniszterrel és Juvál Steinic energia- és vízügyi miniszterrel, valamint helyi üzletemberekkel is folytatott megbeszéléseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izraelben. A téma a két ország politikai, gazdasági és tudományos együttműködése volt.

Izrael és Magyarország nagyon fontos politikai, tudományos és gazdasági szövetségesei egymásnak. A két ország éves kereskedelmi forgalma meghaladja az ötszázmillió dollárt.

A gazdasági együttműködés fejlesztésének három legfontosabb területe az autóipari navigációs kooperáció; partneri kapcsolat kialakítása a vízgazdálkodás területén; valamint a magyar földgázimport megteremtése az Izrael partjainál megtalált földgázvagyonból.

netanyahu_szijjarto.jpg

Benjamin Netanjahu és Szijjártó Péter a két ország együttműködésének kérdéseiről és a júliusi izraeli kormányfői látogatásról is tárgyaltak

Az Intel-Mobileye vállalatfelvásárlás nyomán világossá vált, hogy Izrael lesz az autonóm, vagyis az önvezető járművek fejlesztésének egyik globális központja. Az izraeli alapítású NNG is - mely több száz szoftvermérnököt foglalkoztat budapesti és szegedi irodáiban, és Magyarország stratégiai partnere - fontos szerepet játszik az önvezető autók megteremtésében. Mivel a magyar gazdaság gerincét az autóipar adja, a szoros együttműködés Izraellel az önvezető autók tesztelésének és kifejlesztésének európai központjává teheti Magyarországot.

szijjarto_and_eli_kohen.jpg

Eli Kohen izraeli gazdasági és ipari miniszter és Szijjártó Péter tárgyalása Tel-Aviv-ban

Izrael vízkereslete meghaladja a hagyományos vízkészletének lehetőségeit, ezért az öntözési rendszerek és a vízgazdálkodásban megjelenő mérnöki feladatok igen nagy hangsúlyt kapnak. Ezen a területen várható a második fontos együttműködés a két ország között: a Fővárosi Vízművek már közös munkába fogott több nagy izraeli vízipari vállalattal. Júliusban pedig közös beruházásba kezdenek, klórozó víztisztító berendezéseket fognak együtt kifejleszteni.

Az együttműködés harmadik területe az energiaipar lesz. 2010-ben hatalmas gázlelőhelyeket találtak Izrael partjainál a Földközi-tengeren, 1300 milliárd köbméternyi gázvagyonra bukkantak.szijjarto_and_juval_steinic.jpg

Juvál Steinic izraeli nemzeti infrastruktúra, energia- és vízgazdálkodási miniszter és Szijjártó Péter

„Izrael jelentős szerepet játszhat Európa és Magyarország energiabiztonságában. Ha az előzetes terveknek megfelelően 2019-től, 2020-tól megindul a kitermelés, akkor Magyarország érdekelt a gázvásárlásban (akár vezetékes, akár cseppfolyóssá tett földgáz vásárlásában), szállítással, hiszen a nagyobb biztonság érdekében minél több forrásból szeretnénk vásárolni"- mondta Szijjártó Péter.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7512525613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása